keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Syö Tallinna

Päätettiin Matildan ja Alinan kanssa ottaa tallinnan esittely näkökulmaksi ruokakulttuuri. Alla on jokaisen oma kokemus ja kertomus aiheesta, sekä  kuvakollaaseja.

Ajan rajallisuuden vuoksi haasteita tuotti tarkan kuvan saanti tarjonnasta, mutta hyvän yleisilmeen kerkesi saada. Bongasin alueelta paljon halpoja, mutta laadukkaita ravintoloita joka on ehkä suurin ero Suomeen verrattuna. Ateria valikoima oli usein laaja monissa paikoin, jopa kahviloissa. Ravintoloita oli joka lähtöön, ja uudemmat ravintolat ovat ottaneet huomioon myös erikoisruokavaliot, esim. Vegaanit tai gluteenittomat. Kyseisten ravintoloiden löytö vaatii kylläkin vähän etsimistä sillä kovin montaa niitä ei ollut tarjolla.
Ravintolat olivat ulkoisesti usein mukavan näköisiä ja jotkin ihanan värikkäitä.
Mihinkään perinne herkkuihin emme kerenneet tutustua, mutta Virolainen ruokakauppa tuli kyllä tutuksi. Erikoista siellä mielestäni oli laaja alkoholivalikoima. Tuntui kummalliselta käydä kaupassa ja törmätä yllättäen esim. Viinihyllyyn. Myös paikalliset valmisruuat olivat välillä hyvinkin erikoisista ainesosista kasattu.
Tallinnaan voisin lähteä ruokamatkailemaan uudestaan, pidin erityisesti siitä kuinka monissa paikoissa ruoka ja taide oli tuotu yhteen, esim. sisustuksen tai gallerian muodossa sekä tottakai hinta-laatu suhteesta. -Henna


Mielestäni ruoka Tallinnassa ei poikkea paljoa Suomalaisesta ruoasta. Sieltä saattoi löytää tuttuja ruokaketjuja ja kaupoissakin tuttuja ruokatarvikkeita.
Vanhassa kaupungissa näkyi paljon grillipaikkoja, osa muistuttivat toisiaan.

Ruoan hinta oli alhaisempi kuin Suomessa, mutta juomat olivat osassa paikkaa kalliimpia, esimerkiksi vedestä joutui melkein joka paikassa maksamaan, vaikka Suomessa se on lähes aina ilmaista. Myös erikoista oli, miten lähes joka ravintolassa alkoholipitoiset juomat olivat esillä, ja jopa perus pitseriassakin pystyisi tilaamaan väkevämpiäkin viinoja.
Ravintoloita Tallinnasta löytyy paljon, ja varmasti jokaiselle on jotakin. -Alina

Viron ruokakulttuuri ei päällisin puolin näyttäisi juurikaan eroavan suomalaisesta. Toki Virossa on suurempi valikoima muualta vaikutteita saaneita ravintoloita ja kahviloita, kuten amerikkalaisia pitsakioskeja, sushiravintoloita ja jäätelöbaareja.

Suurin ero Suomen ja Viron välillä ruuan suhteen on luultavasti hinta. Siinä missä Viron ravintola-annokset maksavat noin 3-13 euroa, et suomessa sillä hinnalla saisi oikeastaan muuta kuin haluamasi juoman ja kenties alkupalat.

Kasvisruokailijalle Viro ei kuitenkaan varsinaisesti ole mikään mekka. Tietysti kasvisruokaa löytyy, mutta ei kuitenkaan mitenkään valtavaa annoskirjoa, ellei kyseessä sitten ole ravintola joka on edes jollaintasolla erikoistunut lihattomiin ruokiin. Kaupoista sen sijaan löytyi kyllä todella laaja valikoima erilaisia välipala- ja lounassalaatteja, mutta täysin vegaanisia niistä olivat vain harvat.

Yhteenvetona virolaiset ruokailutottumukset ja ruokakulttuuri eivät yllätä suomalaista turistia, mutta tarjoavat kuitenkin lompakolle mieluisan matkan. - Matilda

Kuvia mm. Kumun fotorealismi näyttelystä, missä ruoka näkyi myös taiteessa.

Annoskuvia mm. F-Hoone ravintolasta ja Reval Cafésta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti